GO TO / TECTONIQUES / INGÉNIEURS

Workshop in Lyon’s Part-Dieu district
Lyon, Rhône, France

The pre-existing building consisted of a large open space covered by an imposing wooden structure. Town-planning regulations meant that the floor area could not be increased, but that it could be reduced. So it was converted into a U-shaped structure, the interior of which became a patio and a garden that captured natural light and connected up to the building itself through picture windows.
The resulting landscape stands in contrast to the surrounding tertiary-sector austerity. The outer facades are in smooth panels of a metallised malachite colour with flush, larch-framed openings. Their arrangement is ostensibly (but not really) random. And this graphic motif is also used for the inner surfaces. On the garden side, the wall consists of glazed sliding panels. The general idea was to illustrate the protocol of dry construction that Tectoniques has always favoured.

Workshop in Lyon’s Part-Dieu district, Lyon, Rhône, France
+
 

Areas
503 m2
Cost
NC
Client
SCI TDN
Architects
Tectoniques
Engineers
Energy, gas / Technip TPS 

Renewable energy support  / Inddigo
Wood structure / Arborescence
environmental approach
The project exemplifies a consistent environmental approach, like the buildings the agency constructs for its clients. In particular, there is the comprehensive insulation of the facades and the roof, a floor with a ground-coupled heat pump, double-flow ventilation with heat recovery, a natural nocturnal ventilation system for use in hot weather (motorised louvres with north-south circulation of air), abundant natural light, and artificial lighting with detectors of movement and photoelectric cells.

downloads
/ Press release 1.75 MB
/ Annuel AMC 9.21 MB
/ Archiscopie 9.21 MB