GO TO / TECTONIQUES / INGÉNIEURS

Public school, Place Jean-Jaurès
Lyon, Rhône, France

Suitable conditions of occupancy were our principal concern in this project.
Built in wood, with well-lit volumes and a simple system of access, the building is ergonomically suited to the experience of childhood. It provides a tranquil, peaceful environment for education.
The project is integrated into its urban context, namely Place Jean-Jaurès and the Maison Ravier, in Lyon's 7th arrondissement.
The preservation of the local architectural character was central to the design, the idea being that the school should communicate with the city while at the same time respecting the exisiting equilibria.
From the point of view of the general composition, our aim was to reinforce the presence of the school in the surrounding public space, to blend with the existing facilities, and to provide architectural legibility.
This approach is further reinforced by a certain number of environmental systems, notably a ground-coupled heat exchanger, and the utilisation of 305 m3 of wood in the construction process.

Public school, Place Jean-Jaurès, Lyon, Rhône, France
+
 

Area
3390 m2
Budget
3,5 M.€HT
Client
Ville de Lyon
Architects
Tectoniques
Engineers
Séchaud ingénierie / Anglade structures bois