GO TO / TECTONIQUES / INGÉNIEURS

Infants' centre
Saint-Didier-de-Formans, Ain, France

This project was centred on an "eco-system" and an organic theme. The general configuration is one of overlapping circles in the form of a ribbon that winds around itself. The presence of the constructed elements is deliberately muted by the horizontal, flexible nature of the design, which avoids aggressive confrontations and leads the eye along.
The lissom lines and flowing forms are redolent of those that can be found in nature. 
Moderate height, curved lines, the use of wood and a range of "environmental" materials produce a restful, unassuming effect.
There is a geothermal installation with a reversible heat pump; hot water is produced by a solar heating system; and most of the building material is derived from wood. In other words, this project sits squarely within the ethos of sustainable development.

Infants' centre, Saint-Didier-de-Formans, Ain, France
+
 

Area
750 m2
Budget
1,2 M.€HT
Client
Communauté de Communes Saône Vallée / CCSV
Architects
Tectoniques
Engineers

Anglade bois / Riera / Areba / Thermibel
Etamine Environnement

downloads
/ Press release 1.78 MB
/ articleaalight_2 2.56 MB