GO TO / TECTONIQUES / INGÉNIEURS

City centre public school
Annemasse, Haute-Savoie, France

The issues and difficulties involved in designing a school complex have as much to do with the treatment of the empty spaces as with the character of the constructed elements.
The complex has clearly-defined boundaries, with a choice of location that is not exactly at the centre of the site. This gives greater resolution to the front square, the transverse passageway, the gardens, the courtyards, etc. There is an unambiguous distinction between the spaces that are open to the public and those that belong to the school. The architecture is characterised by the grid pattern of the wood frame, the specific constuctive elements (overhangs, solar protection, etc.), the dimensions and proportions of the openings, the transparency of the halls and corridors, and the colour scheme. The facades alternate between dark green and a copper tone, with sun screens in wood and visible structural frames.
The ground-coupled heat exchanger and blown-air ventilation system that is adjustable for the different classrooms, the photovoltaic cells, the natural lighting and ventilation – these features illustrate the aspirations of the project in terms of sustainability.

City centre public school, Annemasse, Haute-Savoie, France
+
 

Area
4300 m2
Budget
5,5 M.€HT
Client
Ville de Annemasse
Architects
Tectoniques
Engineers
CBS Structures bois / Coplan